Vitamina C - Un remediu miraculos

Vitamina C reprezinta un antioxidant de exceptie, poate cea mai cunoscuta vitamina, acidul ascorbic are o mare varietate de proprietati, intervine in procesele metabolice celulare, influenteaza buna functionare a majoritatii sistemelor din organism si contribuie activ la franarea proceselor degenerative din organism.

Vitamina C Printre cele mai importante functii alei vitaminei C se numara:
  • este cel mai puternic antioxidant
  • creste rezistenta vaselor sanguine
  • creste asimilarea fierului, prevenind aparitia anemiilor
  • are proprietati antitoxice si tonifiante
  • are efect antiinfectios prin stimularea sistemului imun
  • scade incidenta aparitiei trombilor
  • contribuie la formarea eritrocitelor, dintilor, oaselor
  • efect antiaterogen
  • efect antialergic prin activitate antihistaminica
  • intarzie aparitia cataractei la varstnici
  • asigura buna functionare a celulelor hepatice
Cele mai importante surse naturale sunt fructele si legumele proaspete, in special citricele, gogosarii, broccoli, varza, patrunjelul.
Cum pastram alimentele pentru a beneficia de intreaga cantitate de Vitamina C ?
Dintre toate vitaminele, acidul ascorbic e cel mai usor distrus in contact cu factorii de mediu. Gatirea legumelor determina pierderea a 50-70% din continutul initial de vitamina C, acelasi efect avandu-l si expunerea indelungata la lumina sau chiar contactul cu aerul. Fiind o vitamina hidrosolubila, acidul ascorbic se pierde si prin spalarea fructelor sau a legumelor, in procente variabile. Congelarea nu scade cantitatea de vitamina C, dar dupa decongelarea lenta alimentele trebuie consumate repede, pentru ca decongelarea fortata distuge moleculele de vitamina C. Din fericire, cantitatea de vitamina C din alimente e de obicei suficienta pentru a asigura necesarul zilnic chiar si dupa preparare.
Facand parte din grupa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apa) vitamina C se elimina in cantitati mari din organism.
Organismul uman nu isi poate sintetiza propria vitamina C si tocmai de aceea trebuie sa si-o procure din alimente sau din alte surse.
Sensibila la lumina, caldura si vapori de apa, vitamina C este necesara in formarea colagenului, o proteina ce da tarie oaselor, cartilagiilor, muchilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor.